Thursday, January 31, 2013

Roti bun inti kacang

Dah 3bln kitorg duk kat nihon...sepanjang tu banyak kali gakla saya bereksperimentasi dalam bab2 membuat roti...yerlah kat sini susah gak nak dpt roti yg boley dimkn even roti kosong pon sbb kbykannye diorg letak emulsifier..apa tu emulsifier boleyla dibaca dibaca di sini...emulsifier ni secara ringkasnya adalah bahan untuk menstabilkan campuran adunan bagi mengelakkan air dan minyak terasing..cthnye bole dibaca di sini...dan kebanyakannye diorg gunakan lemak binatang...mana yg guna lemak tumbuh2an bolelah dimakan...

Macam2 resepi jugalah saya cube...tapi ianya hya lembut lps baru keluar dr oven...bile da sejuk...jadi kerasla pulok...hilang da sgl kelembutannye tadi. (mesti ramai yg mengalami kes mcm saya ni kan)..tapi gagal sekali bkn bermakna gagal untuk selama2nye...akhirnye saya berjaya gak mengorek rahsia kelembutan roti wpun da sejuk...hiii...seronok sangat bile incik suami pon mengakuinye (sbb diala tukang komen utama)..

Dah 2-3 hari pon lembut lagi tau..

roti bun inti kacang (febret papa)

Rupe2nye ade teknik2nye yg bole mengekalkn kelembutannye...kalu xikut teknik ni maka akan kerasla roti tu jawabnye...Oleh itu perlu kesabaran yer bile membuat roti ni...resepi dan teknik2nye bole di dapati di bawah yer..

Bahan2
1 1/2 cawan tepung roti
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu tepung
1 sk penuh yis kering
3 sudu minyak masak
1 sudu mentega(kalu xde letak je semua minyak masak)
3 sudu penuh gula(boleh tambah atau kurangkn lagi)
1/2 sudu bread improver/ bread softener/water roux( water roux bole klik sini, gune sparuh adunan je tau)
3 sudu yogurt(bole ganti ngan susu segar)
1/2 cawan susu segar(atau air suam)

Cara2 membuatnye
  • campurkan tepung roti,tepung gandum,tepung susu, bread softener, yis kering dan gula...gaulkn sekata
  • masukkn minyak dan butter, gaulkn shingga tepung berderai2
  • kmdn masukkan  masukkn telur yg dikocak(simpan sdkt sebagai eggwash diatas roti nnti)
  • kmdn masukkn yogurt dan air susu(air suam pon xpe...xpon letak semua air susu)...gaulkn sbntar..biasanya ianya dlm keadaan melekit2...rehatkn selama 5mnt
  • setelah itu ulikn doh shgga doh menjadi lembut lebih kurang 20mnt bagi yg uli tgn yer..(nak mudah boleh masukkn ke dlm bread maker..uli selama 10mnt)-(kalu doh keras sila tambah susu skit lg yer asalkan doh lembik skit)
  • tutup doh sehingga ia naik 2kali ganda
  • kmdn uli lg doh untuk mengeluarkn angin selama 5mnt
  • bulat2kn doh dan isikn inti kacang di dlmnye..(kalu boleh biarlah kulit dohnye tebalkn agar roti gebu dpt terhasil...)
  • masukkn dlm loyang dan jarak2 doh bulat tersebut...
  • tutup roti td dgn tuala bersih dan biarkan roti tersebut naik sekali ganda lagi sekali.
  • sapu atas roti dgn egg wash(baki telur td+sdkt susu segar/madu)
  • taburkan bijan atasnye.. dan bolehla di bakar di dalam oven.
  • apabila roti separuh masak...renjiskn sdkt air di atas bijan agar bijan melekat dipermukaan roti.
  • masak sehingga roti keperangan...(lebih kurang10-15mnt)

ps: untung mengekalkan kelembutannye...SGT PENTING YE..masukkan ke dalam plastik ataupun bekas kedap udara sejurus keluar dr oven...jgn lupe..

Selamat mencube....








Pin It

No comments:

Post a Comment