Wednesday, February 27, 2013

Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia

Assalamualaikum..

Besok nak pergi main sori kat Echigo hillside park...sori ni dlm bahasa jepun..englishnye sled...melayunye lak gelungsur kot...gelungsur kat bukit yg cerun...kebetulan adik dtang dr msia...tu yg nak bwk dia bejalan2..tapi sblm nak pegi main sori tu..kenalah bawak bekal..kebetulan ade sambal tumis lebih..hmmm..sedap kalu wat pau sambal nih a.k.a berger msia...memang febret...





 Alhamdulillah..pau sambal ni pon naik dgn cantik,lembut n gebuss...lagi2 dgn sambal ikan bilis yg kaw n pedas..lagilar rasa nikmat bile mengunyah pau sambal ni...nyum nyum...





Resepinye ade di bawah yer...

Bahan2

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung roti
11/2 sudu kecil yis kering
1 sudu butter/marjerin
3 sudu minyak masak
2 1/2 sudu gula
sedikit garam
3 sudu yogurt(kalu xde pon xpe..cume saya suke letak sbb ia akan jadi lebih lembut dan sihatkn bdn)
air suam secukupnye

sambal ikan bilis(kalu bole buat pedas sikit barulah kaw..)
hirisan timun

Cara2
  • gaulkan tepung gandum, tepung roti, yis garam dan gula.
  • kmdn masuk butter dan minyak, dan perui2kan adunan tepung tadi
  • masukkan pula yogurt dan seterusnya air suam secukupnye 
  • sekadar gaulkan adunan (jgn diuli lagi dan dough akan berkeadaan melekit2) ..biarkan sebentar selama3-5 minit
  • kmdn  barulah diuli sehingga doh licin dan berkilat (kalu boleh doh biarlar lembik sedikit spy ia akan naik dan gebu)
  • untuk memudahkan cara bolehlah meminta incik bread maker ulikan lebih kurang 7-10mnt
  • tutup dgn tuala dan biarkan doh naik 2 kali ganda
  • setelah itu uli lagi selama 3-5mnt
  • bulat2 doh dan kmdn leperkan sikit doh itu(spy apabila digoreng doh tepung di dalamnye masak sekata..)
  • biarkan ia naik sekali ganda lagi
  • goreng di dalam minyak dan angkat setelah kekuningan
  • setelah sejuk belah ditgh2nya dan isikan sambal ikan bilis dan hirisan timun secukupnye

Selamat mencuba....







Read more ...

Thursday, February 21, 2013

Strawberry shortcake lagi

Assalamualaikum...

Ari Sabtu tuari seperti biasa pergi kato beli bbrg dapur...slalunye kul 2ptg diorg wat promosi...musykilnye diorg amik bbrg yg de rege promosi tu mesti da kul 2...musykil2...kalula diorg amik brg sblm kul 2 xley ker...nnti kat kaunter bayola pas kul 2..mesti dpt rege promosi gak..hihi...biasala org jepun ni penuh ngan displin..kalu amik barang pon cthnye diorg amik jerla xdelah nak pilih yg kecik beso ker...kalu kat msia siap buang2 kulit bawang lg..berebut2 lak tu..kat sini diorg sanggup beratur pepanjang...huhu...


Kebetulan de promosi strawberi...slalu regenye paling murah pn 398yen sebungkus..tetibe ari ni si kato tu wat promosi 298 sebungkus...ushhh mane nak dpt murah camtu..pelagi mokcik(sayala tu) memborong sampai 5 paket..sungguh tamak haloba..lagipun incik somi ckp...boley wat shortcake tu...huh...da request kenalah membuatnye...



Strawberry kat sini manis2...lagi2 kalu yg de bontotnye berlekok2 atau bercabang dua...yg tu lagilah manis...tapi buahnye lagila beso...yg kecik2 pon manis tapi kekadang ade gak yg masam2 manis...ushhh saya memang suke tgk rupe kejadian strawberi ni...masyaAllah...cantik..memang osem,,lagi2 kalu yg fresh...
suke tgk buah ni....:)

Sblm ni saya ade post respi strawberi shortcake di sini...di bawah ni saya salinkan sekali lagi yer...senang dan sodap...xrugi mencubenye...


Bahan2

3 cawan tepung kek
3/4 cawan gula (kalu kurang manis bole tambah lagi gula)
1 cawan butter
1 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh cream of tartar
2/3 cawan heavy cream/whipping cream
1 biji telur (dikocak dgn garfu hingga sebati)
3 cawan buah strawberry yg dihiris panjang(jgn nipis sgt)
3 sudu besar gula
fresh cream


Cara2

  • sediakan juice strawberyy terlebih dahulu dgn gaulkn strawberry yg tlh dihiris dgn gula dgn gaulkn strawberry yg tlh dihiris dgn gula
  • wrapkn mangkuknye dan masukkan dlm petiais lbh kurang 3jam (atau sehingga juicenye kuar)kmdn sediakan loyang dan letakkan baking sheet dibwhnye serta gliskan butter disekitar loyang
  • panaskan oven pd 180c 
  • masukkan tepung,gula baking powder dan cream of tartar ke dalam mangkuk...gaulkan sehingga sebati
  • masukkan butter, gaulkan dgn tepung kmdn perui2kan tepung td
  • buat bulatan ditgh2 tepung tadi dan masukkan heavy cream/whipping cream dan juga telur yg telah dikocak tadi
  • gaulkan sehingga adunan sebati
  • masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar 20-25mnt (atau hingga kekuningan dan masak)
  • stlh masak keluarkn dr loyang dan sejukkn kek tersebut
  • sementara itu putarkan fresh cream dan letakkan sdkt creamy essence vanila sehingga kental 
  • setelah kek sejuk potong 2 kek tersebut dan susunkan strawberry di atas lapisan kek tersebut...boley juge sira sdikit jus strawberi atasnye..
  • sapukan fresh cream di atas strawberry tadi dan sirakan dgn sdkt juice yg terhasil dr buah strawberry td..
  • ulang proses yang sama untuk lapisan yang di atas...dan boleh dihias lg dgn strawberry di atasnye..






Selamat mencube....




Read more ...

Monday, February 18, 2013

Chiken pie inti creamy blackpepper chicken

Assalamualaikum...

Sebelum ni xpernahlak pulak rasa chicken pie...lately...berkobar2 lak nak wat...camnola rasanye...lelagi bile mood makan nasi ke laut...mulalah cari idea nak wat pe lak...skodeng2 incik google..nampakla chicken pie ni...bile da siap tu serve kasi kat incik somi...wah laju dia mkn...kalu dok tanya sedap ke idok memang mahal perkataan sodap tu dr mulut dia...kalu nak tau dia ske ke idok...kena tgkla dia mkn bertambah ke tidak..kalu bertambah kira sedapla tu...haha..bole gitu...



Tp bila saya rasa..memang sedap...slalu makan karipap kannn..haaaa...ni ala ala karipap omputeh..lagi yummy...bie tgk resepi kat itenet..diorg kebanyakan pakai inti sos putih..saya dan incik somi xsuke..lebih suke makan yg based on blackpepper..oleh itu saya olah intinye untuk menjadi inti creamy blackpepper chicken...manakala kulit pienye saya guna yogurt sbgai ganti shortening...lagi sihatla kann..hiii...


Resepinye ade di bawah yer..bagi yg sesekali nak ubah selera...

Pie crust (kulit pie)

Bahan2

2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan butter
1 biji kuning telur
1 sudu gula
1 sudu teh garam
3 sudu besar yogurt (boleh diganti 6-8 sudu air sejuk dr petiais)

cara2

  • di dalam mangkuk satukan tepung,gula dan garam
  • gaulkan tepung dgn butter dan perui2kan tepung tersebut
  • setelah itu masukkan kuning telur dan yogurt( atau air sejuk),
  •  gaulkan sehingga menjadi doh (kalu lembik tambah tepung begitu juga sebaliknye kalu perui tambah air lagi yer)
  • wrapkan doh tadi dan masukkan dlm petiais selama 1 jam(spy doh lembut n senang diuli)
  • ambil 3/4 coh dan canai leper dan bulat dan ltakkan dlm loyang atau pie plate
  • 1/4 lagi untuk menutup filling pie..cantumkan doh dlm loyang dan doh penutup filling dgn menekannye dan boleh wat corak seperti karipap atau ditekan dgn garfu..
  • lubangkan doh penutup pie atau boleh cucuk dgn garfu
  • sapu dgn eggwash (kulit telur+susu)

Inti creamy blackpepper chicken

Bahan2

ayam boneless (dipotong dadu)
mix vegie
cendawan butang

1 sudu butter
1/2 ulas bawang besar (dipotong dadu)
1 1/2 sudu sos tomato/cili
2 1/2sudu sos blackpepper
garam
gula
pasti sedap/secukup rasa
1 sudu tepung
1/2 cawan air

Cara

  • tumis bawang besar dengan butter di dalam kuali..
  • setelah layu masukkan ayam kacau sehingga separuh masak
  • masukkan sos cili dan sos blackpepper dan gaul sekata
  • masukkan garam,gula,perencah pasti sedap/secukup rasa
  • kmdn masukkan mixed vegie dan cendawan butang..
  • akhir sekali masukkan air yg tlh digaul dgn tepung bg memekatkn kuah..
  • setelah masak,angkat dan sejukkan sebentar sblm di masukkan ke dalam kulit pie..

Selamat mencube...





Read more ...

Friday, February 15, 2013

Mee Bandung Johor resepi bonda

Assalamualaikum...


Mee bandung ni memang febret saya..dolu2 memang suke suruh mak masak mee bandung...Alhamdulillah saya dah menguasai respi mee bandung yg sgt sodap ini...(wpon da pandai tetap merindui air tgn bondaku tercinta...huwaa)..Kebetulan kawan saya datang umah semalam nak wat kek tuk ari jadi kawannye...dgn pengetahuan yg x seberapa saya pon mengongsi resepi strawberry shortcake...wahhh...dpt pujian ramai katanye lelg dr kwn lab jepunnnye...haha...cam xcaye je...tapi sebenonye memang sodap pon kek tu...dan kek tu jugak telah menjadi kek febret incik somi..hiii



Sambil2 wat kek (wat 2bijik lagi..haha) sambil2 tu nyempatkn diri wat mee bandung tuk kwn saya tu...sblm ni penah ckp ngidam nk makan mee bandung (wpon dia bujang trang tang2)..campak punye campak sempat jugak nyiapkn 2bj kek ngan mee bandung sblm kul 12 (sbb kul 1 tu dia de presentation)...Alhamdulillah..sampi jugak hasrat nk watkn dia mee bandung...sbb sblm ni penah watkn tp xsempat kasi sbb incik somi da abihkan...ihikkk...

Resepi mee bandung Johor ni ade di bawah yer...jom buat..

Bahan2

(Anggaran 5 org makan)
sebungkus mee kuning (di celur dlm air panas sbntar ..kalu bole hilangkn rasa klorinnye ye)
satu biji bawang besar (saya xguna bawang kecik kat msia sbb malas nk kopek haha)
3 biji bawang putih
1/2 inci halia
7-8 tangkai lada kering (boleh tambah kalu suke pedas)
1/2 mangkuk udang kering (mangkuk polistrin tau fu fah tu..)
1/2 mangkuk kacang tanah yg tlh siap dikisar (kat kdai de jual yg dah siap dikisar..hii)
sebiji lobak (hiris memanjang)
sawi
udang (suke ati nak letak bape ekor)
telor (pun suke ati nak letak bape biji-biasanye minimum 3 biji atau ikut kuantiti org yg mkn)
1/2 batang kayu manis
3 sudu gula (boleh tambah atau kurgkn)
1/2 sudu garam (boleh tambah atau kurangkn)
pasti sedap/secukup rasa

Cara2

  • kisar bawang,bwg putih,halia dan lada kering..kmdn masukkn udang kering dan blend sebentar(jgn terlalu halus)
  • masukkan sedikit minyak didlm periuk dan tumiskan kayu manis
  • masukkan bahan yg telah diblend tadi sehingga timbul minyak..
  • masukkan pula kacang tanah tlh siap di kisar dan kaul sehingga nak bau
  • setelah itu masukkan air lebih kurang separuh periuk (jgn cair sgt kuahnye ye)
  • masukkan sayur lobak (sbb sayur ni lmbt skit nk empuk)
  • masukkan gula,garam dan secukup rasa
  • kacau dan bila kuah dah nak mendidih masukkan pula udang dan pecah telur...
  • besarkn sedikit api dan jgn dikacau kuah tu agar telur dlm kuah xpecah 
  • masukkan sayur sawi..balancekn rasa garam dan gulanye yer(kalu boleh mee bandung kena manis skit)
  • dan bila udang dan telur da masak barulah api ditutup..
  • bolehla disira di atas mee yg di celur..


Selamat mencube...



Read more ...

Tuesday, February 12, 2013

Kek Chocomisu

Assalamualaikum...

Lately teringin bebeno nak makan n rasa kek tiramisu..tapi bile tgk resepi,dia guna kopi/nescafelah pulak...saya pulak..xsuke minum kopi ditambah lagi de sejarah migrain yg melanda.. trus dpt idea nak tuko dr tiramisu ke chocomisu...hihi...suke ati jerkannn...



Saya de tgk gak versi2 resepi ni..pernah dengo kalu pakai mascarpone cheese ni lagi sodap..kebetulan kat Kato de jual..tu yg pi beli tu..teringin gak nak rasa camnola rasa mascarpone cheese...emmm..memang sedap ala2 fresh cream tp lg unik...tapi kat msia memang payah nak cari..regenye pulak bolelah tahan...tp dun wori..bole jek ganti ngan cream cheese..xpon kalu xsuke cream chese bole jer gune whipping cream xpun fresh cream shj...hiii..

Resepinye ade dibwh yer..boleyla mencubenye..

Bahan2

Sebiji kek span (kalu rajin bole pakai resepi di sini..saya beli jek sbb terlbih rajin..hii)
250gm mascarpone cheese (bole ganti dgn cheese cream)
200ml whipping cream (atau fresh cream)
3 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
air coklat (saya guna van houten, bole juge gune air cadbury...waa sedap tu air favorite..)
serbuk coklat( untuk ditabur atas kek)

Cara2


mascarpone cheese yg tlh diputar

  • masukkan 1 sudu gula ke dalam mascarpone cheese/cream cheese dan putarkan pada kelajuan sederhana selama 5 minit



whipping cream yg tlh diputar
  • di dalam mangkuk lain masukkan 2 sudu gula dan esen vanila ke dlm whipping cream dan putar pd kelajuan sederhana sehingga ia menjadi kental  (petua nak mudah kental -alaskan mangkuk yg berisi whipping cream di atas mangkuk yg berisi air sejuk yg berisi ais)
  • satukan mascarpone chese dan whipping cream dgn menggunakan senduk sehingga ia sebati shj(jgn kacau lama2)

  • sediakan air coklat dan celupkan kek span yg telah dipotong2 ke dalamnye..
  • susun kek yg telah dicelup ke dalam mangkuk/loyang/cupcakes container etc

  • lapiskan dgn cream yg telah diputar td dan ulang balik proses mencelup kek dan diakhiri dgn lapisan cream di atas..(boleh wat beberapa lapis ikut suke kite)
  • taburkan serbuk coklat pada lapisan atas sekali..
  • sejukkan di dalam fridge selama sejam sblm dimkn..(kalu kat negara sejuk..boleyla trus makan)

Selamat mencube.....




Read more ...

Saturday, February 9, 2013

Sup Mi Udon



Assalamualaikum....


Sup mi udon adalah salah satu makanan famous kat Nihon ni...segar rasanya...mula2 ingat lecehlakan nak membuatnya...rupanya..senang bangat...semakin hari semakin suka dgn masakan jepun...bukan ape..senang main campak2 jer...kalu masakan melayu kan kena potong bawangla,lada,kisar,tumis bagai.....diorg ni senang jer...letak air,rencah,bahan2..dah..renehkn jap..bole makan...sesenang masak maggi kannn....



Mi udon ni minya jenis tebal..kalu org jepun ni diorg kalu da malas sgt diorg slurp jer mi ni dgn kicap jepun..Sup udon lak kenala beli perencahnye..perencah ni saya beli kat jusco kat nihon..



Kalu ikutkan kat restoran2 jepun ni diorg hidangkan mi udon dgn udang tempura...oleh kerana kat petiais xde stok udang saya gunalah ikan tara...uhhh...sedap plak rasanye...ikan tara ni pon antara ikan yg glemer tau kat nihon...xtawla diorg msk pe...tp bile sy masuk kat sup udon..sgt2 kena...tp bile masak sambal ker memang outla rasanye...

Kat bwh ni saya letak resepinye yer...boleyla tuko2 selera lak yer...

Bahan2

2 1/2cawan air
2paket perencah sup udon
1 paket mi udon
(optional bahan..suke ati nak letak)
pelbagai fish ball
wakame
udang tempura                                     
ikan tara dll


Cara2 memasaknya

  • masukkan air dalam periuk dan masukkan rencah sup udon
  • hidupkan api dan masukkan bahan2 yang lain....
  • bila da mendidih bolehla diangkat..
  • senangkannnnn....
Selamat mencuba...


Read more ...

Friday, February 8, 2013

Kek batik badam

Assalamualaikum..

Dah 3 bln mendarat kat Nihon ni...barula berkesempatan nak wat kek batik...kek batik ni memang kegemaran incik suami n anak2...memng kejap jer licin...kalu balik kampung pon mak ngan mak mertua suke suruh buat...adik n adik2 ipar suke sgt...kalu adik beradik n ipar kawin lagilar...memang ni kek wajib untuk dihidang atas meja bersantap pengantin...memang osem...


Masa nak dtg Nihon tuari memang kitorg bawak stok milo byk...incik suami memang sarapan ngan air milo..air febret dia...tp dgn syarat jgn letak ape2..gula ,susu jgn letak..haaa...mana xcpt abiskan stok milo kat umah ni...kena order kat msiala jwbnye..kat sini ade jual milo tp x sekaw milo kat msia....sementara stok milo ade amik kesempatanla wat kek batik ni...rasanye berbeza ngan kek batik yg lain sbb saya campur dgn serbuk badam..lagi lemak berkrim disukai ramai...pendek kata lg mabeleslah...hiii..

Resepinye ade di bawah yer...xrugi mencubenye..

Bahan2

1 paket biskut marie (dibelah 4)
1 1/2 cawan butter
1 cawan susu pekat manis
2 cawan milo
1/2 cawan serbuk badam

Cara2


  • sediakan loyang dan lapik dgn plastik (senang nk potong n kuarkn dr loyang)
  • dlm kuali cairkan butter dgn api sederhana
  • kmdn masukkn susu pekat dan kacau sehingga sebati
  • masukkan pula milo(kacau dgn cpt takut nnti dia berketul2)
  • masukkan serbuk badam kacau hengga sekata
  • masukkan biskut marie dan terus tutup api...kacau sehingga milo sekata dgn biskut tersebut
  • setelah sekata bolehla diangkat dan letak di dlm loyang
  • alas tgn dgn plastik dan tekan2kan biskut spy ia mampat dan rata dlm loyang..
  • setelah sejuk bolehla ia dipotong..

Selamat mencube...


Read more ...

Thursday, February 7, 2013

Home made chicken chop

Assalamualaikum...

Chicken chop ni merupakan dinner kitorg malam tadi....ntah nape...terasa malas bebeno nak makan nasi minggu ni..bento utk hubby pon saya watkn spagetti...kalu masakkan nasi dia makan skitt jek...tu yg ilang semangat nak masak nasi n lauk bagai...katanye fikiran tgh kacau bilau tu yg xde selera...emmm..tu yg kena cari idea nak bagi dia hepi...salah satunye dgn makan...Alhamdulillah...seronok tul tgk dia slera mkn chicken chop ni...hiii..
set chicken chop yg simple..

Bile tgh makan tu baru teringat....laaaa...nape x goreng french fries ke onion ring ke...padahal bebenda tu ade je kat petiais...ni gara2 kelam kabutla ni...dgn bebudak yg xreti duduk diam...sabo jerla...xpela...lain kali bole wat set yg complete...hihi..resepi chicken chop dan sosnye de di bawah yer...bolhla mencubenye di rumah..

Chicken chop

Bahan2

3 ketul daging ayam boneless(sedap bahagian pehanye)
tepung jagung
serbuk roti
2biji telur (dikocak)

Cara2


  • basuh ayam dan letak sedikit garam dan lada hitam
  • panaskan api dalam kuali
  • golek2kkan ayam atas tepung jagung dan kmdn  golekkan atas telur lak
    slps golekkan atas telur golekkan pula atas serbuk roti
  • goreng dgn api yg sederhana...kalu bole tutupkn kuali agar daging ayam yg bhgn dlmnye masak
  • setelah ayam masak toskn dan lapkan dgn kitchen tissue agar dpt menyerap minyak(kena jaga kesihatan)

Sos Blackpepper Chicken chop

Bahan2

2 cawan air
1 sudu butter
 2 sudu tepung gandum 
1/2 ulas bawang besar (dipotong dadu)
1 1/2 sudu sos cili/tomato
1 sudu kicap
1 sudu sos tiram (saya xletak sbb xde stok)
3 1/2 sos black pepper
1 kiub pati ayam/lembu (jgn letak semua yer takut masin nnti)
3 biji cendawan butang (potong nipis)

Cara2

  • gaulkan air dgn tepung gandum sehingga skata
  • dlm periuk masukkan butter dan tumiskan bawang hingga layu
  • kmdn masukkan air beserta tepung td ke dalamnye
  • masukkan sos cili/tomato,kicap,tiram dan juga sos black pepper
  • masukkan juga kiub pati ayam/lembu dan cendawan butang..(saya tambahkan dgn sdkt perisa pasti sedap..hiii)
  • kacau sehingga mendidih dan hingga ia mnjadi pekat..
  • boleh diangkat dan disira atas chicken chop yg tlh siap digoreng..

Selamat mencube......


Read more ...

Wednesday, February 6, 2013

Strawberry daifuku (ichigo daifuku)

Assalamualaikum....

Haaa...kuih ni antara kuih tradisional yg popular kat Jepun taw....masa mula2 mendarat Nihon...dok keje menelan air liur jek sbb menduga keimanan tul tgk kuih ni tp masa tu was2 sbb xtaw boleh mkn ke tak...last2 dpt tau kuih ni yg kat jusco boleh makan...emmm..sdp rupenye...kenyal2...tp inti kacang merahla...bila tgk incik suami suke makin berkobar2la nak wat kat umah...akhirnya...yatta...berjaya..



Kuih ni menggunakan tepung beras pulut....tepung beras pulut kat sini ketul2 tau macam bedak sejuk kat msia tu..kat bawah ni de gambo tepung beras yg saya guna...kalu org jpun dia makan jer tepung beras pulutyg ditanak tu...tu dia panggil kuih mochi...pon kuih tradisional diorg..apabila membuat kuih ni..kena bersiap sediala yek sbb anda akan bermain dgn benda yg melekit2..so lps da siap tu cpt2 basuh tgn yer..

tepung beras pulut...cam bedak sejuk kannn..


Kat bawah ni saya sertakan resepinya...resepi asal dan cara membuat step by step ada di sini ye..

Bahan2

6 biji strawberry
150gm inti kacang merah (saya guna yg ready made)
100gm tepung beras mochiko/shiratamako(glutinous rice flour)
(boleh pakai tepung pulut campur dgn sdkt tepung gandum untuk mengelakkannye terlalu kenyal ketika  dimakan)
150ml air
2 sudu besar gula
tepung jagung (sbg dust)


Cara2

  • basuh buah strawberry dan lapkn buah trsebut sehingga kering kmdn salutkan dgn inti kacang merah..
  • gaulkan air dan tepung beras pulut dan gula ke dalam mangkuk...
  • (kaedah asal masukkan dlm microwave atau kukus...tp sbb saya xde equipment2 tersebut jadi saya masak atas api je..)
  • masukkan dalam periuk dan hidupkan api perlahan...sentiasa kacau spy ia tidak berkerak..
  • kacau sehingga adunan bertukar dr putih ke jernih...(transparent)..stelah jernih tutupkan api..
  • taburkan tepung jagung ke atas dulang 
  • pindahkan adunan tepung beras td ke atas taburan tepung jagung dan balik2kannye bagi mengelakkan ia melekit2..
  • bahagikan adunan kpd 6 bahagian menggunakan silicone spatula (spy xmelekit2 kat senduk)
  • kmdn salutkan tpung tersbut pada strawberry yg tlh disalut inti kacang merah...bunjutkan hujungnye bagi membuatkan tepungnye bercantum dan golek lg atas tpg jagung bg mengelakkannye dr melekit..
  • ulang proses yg sama pd adunan tepung yg lain..
  • siap dan boleh dihidang.

Selamat mencuba...




Read more ...

Tuesday, February 5, 2013

Strawberry shortcake

Assalamualaikum...

Sebenonye ni 1st time wat n makan strawberry shortcake ni...kebetulan ade sorg kawan kat sini nak wat kek ni sesama sbb nak hadiahkan kat kawnnye...sblm nak tunjkkn cecara nak watnye pelikssla kann kalu yg tukang tunjuk tu xtau rupe bentuk dan rasanye...so saya tryla wat kek ni...wahhh...senang  rupenye...xyahla nak putar2 telur,butter bagai...tapi bile da siap rasa keknye memang wallahhh....nyum nyum....lazatnye...ditambah lagi dgn whipping crm,buah strawberi dan yg penting strawberyy juicenye..memang yummyyy..




Oleh kerana skrg musim strawberry...memang heavenla nak makan strawberry ni...pastu bole dpt ngan rege murah...Cara nak membuatnya pon mudah...xperlu putar2 guna mixer kecuali bab whipping creamnye...hihi..

Bagi sesiapa yg nak rasa kesedapan kek ni resepinye ada di bawah yer...

Bahan2

3 cawan tepung kek
3/4 cawan gula
1 cawan butter
1 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh cream of tartar
2/3 cawan heavy cream/whipping cream
1 biji telur (dikocak dgn garfu hingga sebati)
3 cawan buah strawberry yg dihiris panjang(jgn nipis sgt)
3 sudu besar gula
fresh cream


Cara2


  • sediakan juice strawberyy terlebih dahulu dgn gaulkn strawberry yg tlh dihiris dgn gula dgn gaulkn strawberry yg tlh dihiris dgn gula
  • wrapkn mangkuknye dan masukkan dlm petiais lbh kurang 3jam (atau sehingga juicenye kuar)kmdn sediakan loyang dan letakkan baking sheet dibwhnye serta gliskan butter disekitar loyang
  • panaskan oven pd 180c 
  • masukkan tepung,gula baking powder dan cream of tartar ke dalam mangkuk...gaulkan sehingga sebati
  • masukkan butter, gaulkan dgn tepung kmdn perui2kan tepung td
  • buat bulatan ditgh2 tepung tadi dan masukkan heavy cream/whipping cream dan juga telur yg telah dikocak tadi
  • gaulkan sehingga adunan sebati
  • masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar 15-20mnt (atau hingga kekuningan)
  • stlh masak kelurkn dr loyang dan sejukkn kek tersebut
  • sementara itu putarkan fresh cream dan letakkan sdkt creamy essence vanila sehingga kental

  • setelah kek sejuk potong 2 kek tersebut dan susunkan strawberry di atas lapisan kek tersebut



  • sapukan fresh cream di atas strawberry tadi dan sirakan dgn sdkt juice yg terhasil dr buah strawberry td..





  • ulang proses yang sama untuk lapisan yang di atas...dan boleh dihias lg dgn strawberry di atasnye..






Selamat mencube....


Read more ...

Monday, February 4, 2013

Tortilla wrap a.k.a kfc twister

Assalamualaikum...

Hari ni agak stress...jadi salah satu cara nak hilangkn stress adalah makan...makan...dan makan...tapiii sblm makan kenalah masak dulu...dulu2 suke sgt mkn kfc twister...tp rasanye skrg da xde twister tu kat rest kfc...diorg kan suke tuko2 menu...so bile ari dan ujung2 petang ni tetibe jek teringt blk kat twister tu...apalagi bersilatla kat dapo duk menguli tepung tortilla...nasib baikla mudah dan x secerewet nak menguli roti...



Kat bwk ni de resepinye yer...cubelah....heaven taw tetibe dpt mkn twister ni...hihi

Roti tortilla

Bahan2

2 cawan tepung
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh bikarbonat
3 sudu shortening (saya pakai minyak masak)
3/4 cawan air(ikut sampai doh boleh dibentuk)

Cara2

  •  tepung,garam, baking powder,bikarbonat gaulkan sekata
  • masukkan shortening atau minyak masak dan perui2kan tepung
  • masukkan air dan uli sekejap
  • bulat2kan dan biarkan sekejap selama 5mnt(spy senang nak mencanai nanti)
  • canaikan hingga leper
  • letak sdkt shj minyak dan ratakan minyak kmdn tebar tortilla atas kuali(kalu bole non stick)
  • pusing2kn hingga kekuningan dan boleh diangkat
    *stlh sejuk, masukkan ke dalam plastik spy ia tidak keras...kalu tak susah nak menggulungnye)

Isi2 wrap
  • ayam boneless(sedap bhgn peha)-goreng dgn tepung kfc dan potong dadu
  • timun-potong panjang2
  • tomato-potong dadu
  • salad-hiris panjang
  • mayonis
  • sos cili
  • sos blackpepper
  • shredded cheese atau cheezy cheese-nak kasi lagi sodappp(tapi saya xletak sbb xde stock)



Selamat mencube...

Read more ...

Sunday, February 3, 2013

Roti Sosej versi bunga panjang bercheese

Assalamualaikum..

Sebenonye saya buat doh roti dalam kuantiti yang banyak..jadi dalam satu doh tu bole wat pelbagai bentuk..isi rumah pon excited bile tgk bentuk memacam terutama budak2 ni...kadang2 tu xsempat nak simpan tuk sarapan k.long gi sekolah ..daaa diperabih dulu..xpelar...asalkan diorang kenyang hati pun gembira..kan kan..


Selalunye roti untuk k.long saya letak cheese dan gula diatas..kalu yang pedas2..dia bukan suka sangat..anak pertamala katakan..ngengadanye lebih sikit..



Resepi untk doh roti bole klik di sini yer..dan bawah ni saya tunjuk cara memintalnye..

Cara2 memintal roti sosej bunga panjang


  • salut sosej dgn doh roti (jangan terlalu nipis ye...nanti roti xjadi gebu)
  • potong roti tadi dengan pisau jangan sampai putus





  • kmdn silangkan potongan doh tadi ke kiri ke kanan dan seterusnya sehinggalah habis...(nak nmpk cantik,tindihkan bunga sosej tu dgn bunga sebelumnye)



  • Setelah siap..biarkan ia naik skali lagi 2 kali ganda dan jangan terlalu kembang sgt..(tutup dgn tuala bersih)
  • slps itu sapukan egwash diatasnye..dan bole ditabur dgn hirisan cheese dan gula..
  • bakar dalam oven pada 170c selama 10-15mnt(atau sehingga kekuningan
  • simpan di dalam plastik atau bekas kedap udara

Selamat mencube



Read more ...

Roti Sosej versi bunga

Assalamualaikum...

Roti sosej ni merupakan febret saya...dulu kalu keluar gi jenjalan kalu lapo gi bakery mesti cari roti sosej..sedap dan mengenyangkan...Alhamdulillah..sekarang bile kat Nihon tiap2 hari ahad saya akan buat roti sosej...bukan ape roti ni akan menjadi sarapan k.long nak gi sekolah...hiii...ngelatkan maknye...senangla pepagi biasanye kena siapkan bento tuk papanye...tak delah kelam kabut...



Saya suka kalu letak mayonis masalahnye isi rumah xsukala pulak...jadi kalu saya nak makan barulah saya letak mayonis...Resepi doh rotinye sama seperti roti bun kacang sebelum ini...tapi saya akan copykan skali lagi yer...

Bahan2

1 1/2 cawan tepung roti
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu tepung
1 sk penuh yis kering
3 sudu minyak masak
1 sudu mentega(kalu xde letak je semua minyak masak)
3 sudu penuh gula
1/2 sudu bread improver/ bread softener/water roux( water roux bole klik sini, gune sparuh adunan je tau)
3 sudu yogurt(bole ganti ngan susu segar)
1/2 cawan susu segar(atau air suam)

Cara2 membuatnye
  • campurkan tepung roti,tepung gandum,tepung susu, bread softener, yis kering dan gula...gaulkn sekata
  • masukkn minyak dan butter, gaulkn shingga tepung berderai2
  • kmdn masukkan  masukkn telur yg dikocak(simpan sdkt sebagai eggwash diatas roti nnti)
  • kmdn masukkn yogurt dan air susu(air suam pon xpe...xpon letak semua air susu)...gaulkn sbntar..biasanya ianya dlm keadaan melekit2...rehatkn selama 5mnt
  • setelah itu ulikn doh shgga doh menjadi lembut lebih kurang 20mnt bagi yg uli tgn yer..(nak mudah boleh masukkn ke dlm bread maker..uli selama 10mnt)-(kalu doh keras sila tambah susu skit lg yer asalkan doh lembik skit)
  • tutup doh sehingga ia naik 2kali ganda
  • kmdn uli lg doh dlm bm untuk mengeluarkn angin selama 5mnt

Cara memintal roti sosej

  • salut sosej dgn doh roti (jangan terlalu nipis ye...nanti roti xjadi gebu)
  • potong roti tadi dengan pisau jangan sampai putus




  • kmdn silang2kan doh yang dipotong tadi dalam bentuk bulat sehinggalah yang hujung potongan tadi dibawa ketengah sebagai penamat gulungan (nak nmpk cantik...bunga td bertindih dgn bunga sblmnye)



  • setelah siap...tutup doh dengan tuala bersih dan biarkan ia naik 2 kali ganda tapi jgn terlalu kembang yer..
  • setelah doh kembang, sblm dimasukkan oven..sapukan eggwash diatas roti dan bolehla diletak mix vegie,sos dan juga mayonis..






  • Bakar dlm oven 170c selama 10-15mnt(atau sehingga kekuningan)
  • simpan dlm plastik atau bekas kedap udara






Selamat mencube....
Read more ...

Saturday, February 2, 2013

Sup Miso

Assalamualaikum

Hari ni nak kongsi resepi sup miso lak....sebenonye kalu diikutkan masakan jepun bagus untuk kesihatan...apa yang saya perhatikan diorg kurang menggunakan minyak..kalu adepon sikit jek..kalu goreng ikan tu boley buang jek minyak slps menggoreng tu..kalu kita kat msia memang recyclela kann..kes nak jimat..dan kalu kat kedai jangan beranganla yek nak cari kedai yg jual minyak sampai 5kg sebotol tu....kat sini paling banyak pon 1.5kg sebotol.....rege dia boley tahanla gak mahalnye..tapi yg bagusnye minyak diorg adalah minyak bunga...lupe lak nak tgk bunga ape...nnti gi cek balik..


Sup ni simple sgt...sgt sesuai tuk mereka nak ekspress...dan juga tuk org yg tgh pantang...tapi de beberapa bahan yg kena carila yek..kalu kat msia..cube cari di jusco..xpon bebrg yg jual brgn jepun(ade ker..dengonye kat sunway piramid ade)..bahan utama adalah rempah miso..kalu kat sini kena perhatikan ingredientnya...xsemua boley dimakan sbb biasanye ada alkohol,sake atau mirin...
rempah miso yang saya gunakan
rempah miso yang saya gunakan

kicap jepun brand kikkoman

danshi 

Sup ni banyak dihidangkan di restoran2 makanan jepun...tapi kalu makan kat nihon ni kena berhati2 yer sbb slalunye dia ade letak sake atau mirin ke dalamnye..Bagi yang nak merasa kesegaran sup jepun ni boleyla tgk resepi di bawah yer..

Bahan2

3 cawan air
2 sudu besar rempah miso
1 sudu besar danshi
1 sudu kicap jepun
2 sudu wakame (rumpai laut kering)
lobak putih
tauhu lembut
(bole letak sayur lain sbg optional)

Cara2 memasaknye
  • masukkn air ke dlm periuk
  • masukkn wakame dan biarkan ia kembang sebentar
  • masukkan rempah miso dan kacau spy ia dpt larut elok dlm air
  • hidupkn api sederhana besar dan masukkan kicap dan danshi
  • masukkn lobak putih..biarkn ia empuk..baru dimasukkan tauhu lembut..
  • setelah mendidih bolehla ditutup apinye
  • sedap dimakan panas2...

Selamat mencuba....
Read more ...

Cream puff with fesh cream filling

Assalamualaikum

Semalam ade wat cream puff dengan cream custard...tepungnye wat 2 adunan tapi custard creamnye wat satu adunan aje...jadinye mestilah xcukup nak letak fillingnye kannn...so nak di jadikan cerita dan nak variasikan lagi cream puff saya..saya letakla fresh cream filling bagi menggantikan custard cream tadi..rasanye pon xkurang hebatnye...cam aiskrim pon ade...kalu si k.long tu memang febret diala bab2 fresh cream tu...




Boleh refer page sblm ni yer untuk cream puff with custard cream..tapi saya copykan skali lagi resepinye di bawah ini

Bahan2

100ml air
45gm buttter-suhu bilik (dipotong dadu)
60gm tepung gandum (di ayak)
2biji telur
1/2 sudu gula(saya tambah)

Cara2 memasaknye
  • Persediaan awal. Panaskn oven pd suhu 200c. Letakkn dulang pembakar dgn kertas minyak. 
  • masukkn telur ke dalam mangkuk dan kacau sebentar. Letak di tepi dahulu.
  • Masukkn air, gula dan butter ke dlm periuk..masak dgn api sederhana sehingga mendidih..Apabila sudah mendidih boleh tutupkn api.
  • Masukkan tepung dan kacau cepat2
  • Panaskan semula adunan dgn api yg sederhana sehinggalah nampak kepingan nipis terbentuk pada periuk (kira macam kerakler). Kemudian padamkan api.
  • Masukkan telur dan kacau cepat2 (kacau sehingga adunan betul2 sebati taw..masa ni penat gakler tangan menngayuh)
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag..dan pipekn atas dulang pembakar dengan anggaran 5cm setiap satunye
  • Tekan bahagian tanduk yg terhasil spy cream puff nampak cantik
  • Spray permukaan cream puff dengan air (penting tau kena spray).
  • Bakar pada suhu 200c selama 15 minit. Kmdn turunkn suhu kepada 180c selama 25mnt. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff bbrp minit dlm oven sblm dikuarkn.
  • Sejukkan cream puff sebelum dimasukkn fillingnye.

Fresh cream filling

Bahan2
250ml fresh cream
1 sudu gula
1 sudu esen vanila (kalu gi bakery cari yg creamy vanilla..sedapp)

Cara2
fresh cream(dr peti sejuk),gula da esen vanila masukkan dlm mangkuk...putar sehingga ia kental..




Read more ...

Friday, February 1, 2013

Cream Puff with custard filling

Assalamualaikum..

Ntah kenapa hari ni sejuk bebeno...walaupun cik suria matahari keluar ari ni..akan tetapi kesejukannye...pehhh...xleh nak cakap byk...menggigil sesajerla...ade yg tanya nape xpasang heater...heater memang dipasang masalahnye kat dapo xderla nak berheater heati...tu yg kalu boley time malam elakkanla gi dapo...lagila melampau kesejukannye itu...






Walaupon sejuk2..gagahkan diri jugakler ke dapor...tetiba lak tekak terasa2 nak makan cream puff..Percubaan kali pertama ni guna resepi yani di my resepi...Alhamdulillah menjadi...bebdk pon berebut2 mkn..maklumler winter ni memang kriakk kriukk je perut..terpaksa wat dua fasa...fasa yg kedua tuk papanye balik dr gidai karang...Sebenonye cream puff kat nihon ni byk dijual..masalahnye tular..ada bahan2 yg tidak boleh dimakan..jadinye nak taknak kenala wat sendiri yer..




cream puff slps direnjis air sedia utk dimasuk oven


Gunting  sdkt di bhgn bawah dan pipekn filling ke dlmnye


bahagian dalam cream puff




Cream puff ni saya pipe filling dr bhgn bawahnye...dengan itu rupe kejadiannye nampak kemas dan xcomot...resepi asal cream puff saya ubah sedikit ikut cite rasa saya...bolehla tgk2 resepi di bawah yer

Resepi asal daripada yani my resepi

Bahan2

100ml air
45gm butter-suhu bilik(dipotong dadu)
60gm tepung gandum (diayak)
 2bii telur 
1/2 sudu gula (saya tambah)


Cara2 memasaknye
  • Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil(saya guna kertas minyak) kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sebentar biar telur kuning dan putih berncampur.
  •  Masukkan air,gula dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  •  Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  •  Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk pd periuk (kira macam kerakler). Kemudian padamkan api.
  • Masukkan telur, kacau cepat-cepat (kacau sehingga adunan betul2 sebati taw..masa ni penat gakler tgn tu mengayuh)
  •  Masukkan adunan ke dalam piping bag.. paipkan dalam dulang pembakar anggaran diameternya ialah 5cm
  • Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  •  Spray permukaan cream puff dengan air.(penting tau kna spray) Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  •  Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.

* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.
Resepi custard cream
Resepi asal di sini
Bahan2
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning(xletak pon xpe)


Cara2 memasaknye

  • Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
  • Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
  • Masukkan telur dan kacau lagi. 
  • Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  • Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
  • Masak sehingga pekat. 
  • Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
  • Ulang sehingga pekat. (saya masak atas stove ,kacau dgn api perlahan) 
  • Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 



Selamat mencube....

Read more ...

Kari ikan mackerel kawww punye

Assalamualaikum...

Yatta...Yeayy..Alhamdulillah...Nak tau sbb ape...sbb...smlm adiah tuk mama da sampai...papa da amik kat Joshin...thanks papa...dan ari ni saya merasmikan aplikasi adiah saya pada gambo yg saya post...haha...dpt agak kannn ape dia...kire...cantik skitler gambo saye compare yg sblm2 ni..berseri2...kalo idok...malappp ajer...hiii

Jenuh jugak bile beli barang kat nihon ni...yerla dahla baru mendarat...nihonggo pon sebutir 2butir jek..yg kelakonye last2 kitorg communicate gune google translate...hihi...bile bukak manual pulak...hukalohhh...semua bhs jepun..guano tu...last2...downloadla manual kat internet...nak wat camne kann..

                                 

Hari ni...lunch masak ikan mackerel masak kari...ikan mackerel ni kat jepun dipanggil ikan saba...alarr ikan mackerel yg dlm tin tu yg adik bradik ngan ikan sardin...sedap rupenye ikan ni...lembut n manis isinye...sgt sesuai masak kari dan asam pedas...kemanisan ikan tu meresap ke kuahnye...tapi rasanye kat msia xjumpe ikan mackerel fresh ni...yg ade dlm tinlah...slalu kalu kat msia saya masak ikan tongkol jek wat kari..

Kat sini kalu time promo sgt murah...98yen sekor...sbb ape...ikan ni beso tau...sekor bole belah 4..tu yg selalu borong bebyk tu...kat nihon xde jual kilo2 cam kat msia...kebanyakkannye jual sekor2..termasuklah udang...huhu..

ikan mackerel baru kuar dr petiais..                         

Apabila saya masak kari saya suka tambahkan lengkuas..maka terhasillah kari yg sedp dan kaw..xcaye..cer cube..resepinye di bawah yer..

Bahan2

3ekor ikan mackerel/ikan tongkol
2bj bawang besar(sebiji dikisar dan sebiji lg dipotong myang)
3biji bawang putih
1inci halia
1inci lengkuas
5 bj lada kering(bole tambah jika nak lbh pedas)
rempah kari ikan
1/2 bj kelapa parut (letak 1 cawan air dan kisarkn dlm blender utk dptkn santan yg pekat)
1/2 sudu asam jawa
5 biji bendi(atau lebih)
kayu manis,bunga lawang

Cara memasaknye

  • kisar bawang besar,bawang putih,halia , lengkuas dan lada
  • di dalam periuk/kuali(senang nak godak2) tumiskan kayu manis dan bunga lawang..
  • kmdn tumiskn bawang yg tlh dimayang
  • kmdn masukkan bahan yg dikisar tadi
  • apabila sudah naik bau...masukkan rempah kari ikan dan asam jawa..
  • perlahankan api dan masukkan santan...kacau perlahan
  • masukkan garam dan pasti sedap/secukup rasa(brnd knorr dan maggi)
  • masukkan ikan dan sayur bendi...
  • biarkn sehingga ikan dan sayur masak...
  • setelah masak...bolehla dihidangkan..
Selamat mencube...
Read more ...