Tuesday, March 19, 2013

Kek cawan pisang span bercoklat chip

Assalamualaikum...

Dah lama nak makan kek pisang..bila dpt membuatnye dan menjamahnye....emmm...walllaaa...rasa macam dunia ni ana yg punye...hihi..(nampak sgt ngidamnye)..Alhamdulillah...incik suami pon bila saya tgk dok hampir separuh kek cawan pisang ni dia makan sekali hadap..saya dok perati jek..kalu ditanya nanti dia stop makan pulak...:)






Kelebihan kek pisang menggunakan cawan adalah kek tersebut cepat masak dan dapat mengelakkan kek hangit di bahagian atas dan bawah tapi bahagian tgh masih belum masak..


Cupcake pisang span ni sungguh sedap tau tambah-tambahan lagi ditambah dengan coklat chip, dengan kelembutannye yg macam kek span tu bile makan sungguh melting di anak tekak...


Bagi sesiapa yg berminat nak mencubanye, resepinya ada di bawah yer..

Bahan2

4 biji pisang sederhana besar -dilenyekkan (pisang jepun ni saya guna 3biji sbb besar)
3 biji telur
1 cawan gula pasir
1 susu kecil ovellete
1 3/4 cawan tepung kek
3 sudu tepung gandum(kalu xnak letak gandum gantikan dgn semua tpg kek-tambah 1/4cwn tpg kek lagi ye)
1/2 sudu teh serbuk penaik (ayak dengan tepung kek dan tepung gandum)
1 cawan minyak masak
1/3 cawan coklat cip
coklat cip untuk ditabur atas cupcake
1 1/2 sudu esen perisa pisang

Cara2

  • lenyekkan pisang dlm mangkuk dan ketepikan
  • di dalam mangkuk lain putar telur, gula dan ovallete sehingga kembang dan menjadi putih
  • kemudian masukkan minyak masak, putar sekejap sahaja
  • selepas itu masukkan pula pisang yg telah dilenyekkan
  • masukkan tepung kek dan tepung gandum yg telah disatukan
  • masukkan esen perisa pisang dan sebatikan
  • masukkan coklat cip dan gaul menggunakan spatula ataupun senduk
  • susun kertas kek cawan dlm bekas pemanggang dan isi adunan kek kedalamnye
  • taburkan coklat chip di atas permukaan kek
  • bakar dgn api atas bawah dgn suhu 180c selama 10-15mnt..
Selamat mencube...



Pin It

No comments:

Post a Comment